5 stvari koje činim da te opustim pred objektivom

5 stvari koje činim da te opustim pred objektivom

Jedna od prvih stvari koje mi klijenti kažu kada dogovaramo fotkanje je nešto u stilu: “Ali ja ti ne znam pozirati.” Ili “Mi ti nismo fotogeničan par”. Ponekad imam osjećaj da je strah od fotkanja veći čak i od straha od visine. Osjetljivi smo na fizički izgled i na naše (ne)savršenosti. I ne želimo da one budu vidljive na fotografiji i tako zamrznute zauvijek. A i nismo glumci ili manekeni i nemamo razvijenu vještinu poziranja. A poziranje je upravo to – vještina koja se uči.

I sama znam koliko mi je neugodno kad me netko fotka i koliko se ranjivo i izloženo osjećam u tom trenu. Osjećam da sam u apsolutnom fokusu i ne znam se ponašati. Sasvim logična posljedica je da osjećam strah i nelagodu.

Srećom, kod mene je na fotkanju fokus na emociji, na prikazu odnosa između ljudi, na prikazu osobe kakva ona je – sa svim svojim emocijama, vrijednostima i osobinama. I to želim dobiti na fotkama. Obično mi nisu u fokusu klasični portreti i želim napraviti sve što je u mojoj moći da pomognem osobama da im fotografiranje na kraju bude ugodno iskustvo koje će ostati u lijepom sjećanju i koje će rado i ponoviti nekom drugom prilikom.

Bilo da se radi o paru, jednoj osobi, obitelji, prijateljima, ovo je 5 stvari na koje se ja fokusiram kako bih to uspjela ostvariti.

1. Uvažavam tebe i sve tvoje emocije s kojima dođeš na fotkanje i koje se jave tijekom

To znači da ti neću reći poruke poput: “Ma daj nije to ništa. Nemaš razloga biti nervozan/a.” Znam da možda imaš, jer ti ta emocija nešto želi reći i u redu je da ju prihvatiš, pustiš, pričekaš trenutak. Nećemo prelaziti tvoje granice.

2. Podsjetim te da je početak uvijek najteži i da obično ignoriram prvih nekoliko fotki

To je kao zagrijavanje u sportu ili bilo kojoj drugoj aktivnosti. Vjerovali ili ne, ali i meni treba da se ufuram, opustim, uđem u flow. U prvim minutama sessiona zajedno isprobavamo i prolazimo kroz opuštanje i moram ti reći da se rijetko kad tu dogode neke super fotke. Meni je sasvim prirodno da taj dio sessiona bude “najlošiji” po pitanju iskoristivih fotografija. Ali sam sasvim svjesna da bez tog dijela ne bismo došli do onog kasnijeg i da ga ne možemo preskočiti. Ti ćeš se malo naviknuti na fotoaparat i mene, a ja ću se polako dovesti na svoju radnu temperaturu. I super je da to oboje znamo.

3. Usmjerim te na način da staneš kako je tebi najugodnije, a tek onda radim potrebne popravke

Iako mi često klijenti prvo kažu: “Kako da stanem, što da radim?”, smatram da nije na meni da napravim taj prvi korak. Svaka osoba ima neki prirodni stav i položaj tijela. Svaki par ima način kako se grli, dodiruje, drži za ruke. I nema smisla nametati nešto što je osobi neprirodno. Tako da je moja polazna točka uvijek da kreneš od onog što je tebi prirodno, a onda ću ja dodati na to neku uputu koja će pomoći da to bolje izgleda na fotoaparatu. Mislim da smo na taj način najbolja kombinacija.

4. Razgovaram s tobom tijekom cijelog procesa

Opuštanje nije rezervirano samo na početku. Mišljenja sam da tijekom cijelog fotkanja moramo održavati komunikaciju, Nekad to uključuje pričanje o tome što sad radim, koji dio fotkam, povremeno pokažem neke fotografije kako bi osoba znala što se događa. Ponekad je razgovor neformalan i opušten i odvede nas u razne teme. Ali mislim da je važno tijekom cijelog sessiona osluškivati kako se osjećaš i što se događa u tebi.

5. Zadajem ti zadatke kako bih ti pomogla da probudiš emociju u sebi

Ovo je možda i ključan korak. Zadaci i pitanja ti pomažu da zaboraviš na moj fotoaparat i na mene, a s druge strane pomognu tebi/vama da dođete do emocije koju ću ja onda spremno uloviti klikom na fotiću. Zadaci i pitanja ovise o tome koga fotkam i prilagođeni su pojedincima/parovima/obitelji. Ali su definitivno ključna stvar tijekom sessiona zbog koje odgovorno tvrdim da su sve osobe fotogenične kada uz malo pomoći uspiju doći do svojih emocija i stvarnih osobina, odnosno skinuti svoje maske i zaboraviti na neugodu,

Nadam se da ti ovakav pristup zvuči podržavajuće i da ćeš ga imati priliku iskusiti na nekom fotkanju kod mene. Jer moja glavna ideja je da fotkanja budu prije svega ugodna, opštena i intimna. Nadam se da se vidimo i da ćemo zajedno obične trenutke pretvoriti u vječne uspomene. :)