3 razloga zbog kojih je dobro unajmiti profesionalnog fotografa

3 razloga zbog kojih je dobro unajmiti profesionalnog fotografa

Nekoliko klijenata do sada mi je već reklo kako su imali osjećaj na početku da se prave važni s unajmljivanjem fotografa i da su mislili da time forsiraju nešto. No, već nakon par fotografskih druženja sa mnom taj stav im se promijenio i sada na to gledaju kao na priliku da budu opušteniji, bezbrižniji, bez pritiska da stalno fotkaju mobitelom, a da istovremeno imaju uspomene koje onda svako toliko mogu pregledati i vratiti se u trenutak. To me potaknulo na razmišljanje zbog čega je zapravo dobro unajmiti fotografa. Pogotovo u ovom svijetu u kojem je fotografija jedan od načina komunikacije s drugima.

1. Nije sve u dobroj kameri na mobitelu

Danas je fotkati najlakše moguće - ikad. Mobiteli s dobrim kamerama dostupni su svima i svatko može kliknuti tipku i napraviti fotku. Nerijetko je oko mene još barem nekoliko osoba koje rade istu stvar kao i ja. No, je li zaista sve u dobrim kamerama na mobitelu i njihovoj lakoj dostupnosti?

Danas je fotkati najlakše moguće - ikad. Mobiteli s dobrim kamerama dostupni su svima i svatko može kliknuti tipku i napraviti fotku. Nerijetko je oko mene još barem nekoliko osoba koje rade istu stvar kao i ja. No, je li zaista sve u dobrim kamerama na mobitelu i njihovoj lakoj dostupnosti?

„Slike od ostatka dana su šou. Na svakoj netko gleda u drugi mobitel, pa nam je vruće, pa mi se neda, pa mutno, pa krivi kut, pa je netko maknut 3 metra od ostalih jer u nitko nije rekao da se približi, a s pola ljudi smo se i zaboravili slikati.“

Poslala mi je ovu poruku klijentica nakon obiteljskog fotografiranja povodom krštenja. I mislim da odlično sumira moje mišljenje na ovu temu. Fotograf je tu da klikne, ali i da – usmjeri, namjesti, pauzira, pričeka, ubrza, nađe svijetlo, nađe kut, namjesti kompoziciju. I to je ono što se često ne vidi, ali ima veliku ulogu u tome kako će u konačnici izgledati fotografije. Osim toga fotografi koji ulažu u svoje znanje, vještinu i opremu, a konačnici i u kasniju obradu fotografije, sa sigurnošću mogu reći da će imati bolji finalni proizvod.

2. Konačno su svi na fotografiji i dio uspomene

Među parovima, prijateljima, u obitelji, na nekom događaju. Uvijek, ali zaista uvijek postoji ona osoba koje nikad nema na fotkama. Vjerojatno dok ovo čitaš možeš i zamisliti tko je to točno u tvojoj okolini. Bilo da ta osoba voli fotkati ili samo ima dobar mobitel pa je zato uvijek zadužena. Često mi bar jedan od roditelja kaže: „joj mene nikad nema na fotkama“ ili „ajme konačno da imamo koju zajedničku fotografiju, a da nije selfie“. Super je što se konačno nitko ne mora žrtvovati i što svi mogu biti opušteni i uživati bez pritiska. I selfiji su fora i dio današnje svakodnevnice, ali povremeno napraviti nešto drugo ipak daje jednu novu i svježu dinamiku i uspomene koje ćete posebno cijeniti u budućnosti.

3. Uz dobrog fotografa nećeš se osjećati čudno i neugodno ispred fotoaparata.

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovo važno. Svima ili barem većini nam je neugodno pred fotoaparatom. I jedan skup vještina koje fotograf ima odnosi se na to koliko će te uspjeti opustiti i kako će ti olakšati da ne stojiš samo besciljno ispred objektiva. Postoje neki principi i poze koje pomažu da osobe izgledaju dobro na kameri odnosno fotografiji te da se prije svega osjećaju ugodno. I važno je naglasiti da uz vještine, svatko ima svoj stil i osobnost zbog čega je moja topla preporuka da fotografa biraš i po tome, odnosno da klikneš s fotografom, jer ne odgovaraju sve osobnosti svima. Meni je dodatno važno da fotografiranje bude cjelokupno iskustvo i da kroz zadatke, pitanja i igre pomognem osobama da zaborave da je ovo situacija koja im je inače neugodna i koju bi najradije zaboravili. Jer vjerujem u fotografiju i iskustvo fotografiranja i voljela bih da ih svi povežu s ugodnim emocijama.

Nadam se da ti se blog svidio. Rado bih čula tvoja razmišljanja na ovu temu. Pozivam te da mi se javiš na Instagramu. ☺